Blog

09.03.2016

ДРОН ИЛИ КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ

В последните 3 – 4 години в сватбената кинематорграфия стана модерно да се заснема от въздуха с т. нар. „ДРОН“. В повечето случаи хората не са запознати с възможностите, разрешенията и ограниченията при ползването на това летателно устройство.

Какво трябва да знаете, ако сте решили да наемете дрон за вашата сватба?

1. Най-важна е локацията – мястото, над което се предполага, че ще лети дрона. За да се получат красиви и интересни кадри, локацията на вашата сватба трябва да е красиво и живописно място. Да притежава красива гледка. Не може да очаквате красиви и трудноописуеми с прости думи кадри в замърсена обстановка, каквато би могла да бъде близък строеж или сметище; тясни жилищни сгради, индустриални зони и пр. За целите на красивото заснемане е необходима красива гледка и много пространство, в което летателния апарат да „развихри“ своите възможности.

2. Време!!! Да отделите специално време за снимките с дрон. Все пак заплащате тази услуга и е добре и вие да участвате в самите снимки, защото, ако имате само и единствено заснета природа и екстериор на локацията, то каква е ползата от този дрон, освен ако не желаете вие да заплатите за реклама на мястото. Идеята е вие да участвате в самите снимки. Ако нямате време за това, то не очаквайте крайният резултат да е зашеметяващ от вашето присъствие. Липсата на време предопределя и липсата на определени кадри, които да могат впоследствие да залегнат във видеоматериала – вашите заснети спомени.

3. Често младоженците си представят следното: Дронът лети и снима по време на изнесения ритуал (церемонията на открито) и всичко е прекрасно! Да, това е напълно възможно и ще се получат много красиви кадри. Ала има един огромен проблем! Ако сте склонни да го преглътнете, то тогава не би имало пречки да се снима изнесения ритуал. Какъв е проблемът? Целта на дрона е да снима от високо, но не и от прекалено високо, когато трябва да заснема и хора. Все пак тези хора трябва да се виждат. Нали това е целта на видеозаснемането – хората да се разпознават. Обаче, ако дронът е прекалено високо, всички хора ще се виждат като главички на карфички. Именно тук идва и същината на проблема – ниската височина на дрона, която е предпоставка за силен шум от перките на дрона. Този шум може да разсее вас, вашите гости и четеца на церемонията. Всички ще гледат към дрона и няма да са част от случващото се на земята. Красотата и емоцията на церемониалния момент „отиват на кино“. Решението е дронът да мине един или два пъти встрани от самата церемония и да отрази само като акцент този момент от вашия Сватбен ден. Това решение е в съчетание и със законовата уредба, която ясно гласи, че движението на летателното устройство „дрон“ над група хора в неконтролируема среда е абсолютно забранено и най-вече опасно. В тази препоръка няма нищо странно и неясно, както и нищо неочаквано или пък в разрез със здравия разум. Разбира се, вие винаги може да рискувате вашия живот и живота на вашите гости, ала чрез изрично посочване на това ваше желание в договора, който ясно коментира нашите взмаимоотношения.

заснемане с дрон

4.Когато наемате  услуга заснемане с дрон от изключително важно значение е тя да се извърши от професионален оператор на дрон, който има изключителната отговорност да управлява  дрона по време на вашата сватба. Това е гаранция, че услугата ще се изпълни пълноценно и че стойността, която сте заплатили, ще е оправдана. Не е в реда на нещата да се очаква професионално извършване на услугата, ако тя се изпълнява от един и същи човек, ангажиран като наземен оператор и оператор на дрон. Кое по-напред ще бъде изпълнено максимално прецизно? Разбира се, този момент може да се реши и с ангажирането на двама оператори.

ВАЖНО!!!

Бъдете внимателни!!! Ако услугата за заснемане с дрон е включена в пакета на много ниска цена или е подарък от оператора или фирмата, която сте ангажирали да заснеме вашето събитие, то 99 % рискувате да имате една напълно аматьорска услуга, или просто операторът наскоро е закупил този продукт и ще се учи да снима с него на вашата сватба.

Ето тук може да видите видеометариали, заснети от дрон, и какъв тип локации са подходящи, за да се постигне ефект от заснемането с това летателно устройство.


 

Голф Клуб „Св.София“

– Едно наистина красиво място, където възможностите на дрона могат да се разгърнат максимално; красива местност и невероятно красив залез, който е достатачно дълъг – позволяващ да се заснеме този уникален момент.

Pirin Golf Club

– Една невероятна красива локация в полите на Пирин планина; изключително красиво и невероятно място, подходящо за видеозаснемане с дрон.

SEA

– Невероятно е да видитe морето и морские вълни от високо; гледката е трудноописуема с прости думи.

BlackSeaRama

Golf & Villas holiday resort on the Black Sea Coast in Bulgaria

Villa Ekaterina – Vakarel

 

Коментара

comments

Видео заснемане , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
About haldigital97

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.