Blog

08.03.2016

Сватбен филм в стил HOLLYWOOD или Защо ЕКИПЪТ е необходимост?

видеозаснемане

В последните няколко години видеозаснемането се превърна в Кинематография. Клиентите мечтаят и очакват не просто отразяване на събитието им, а искат да получат и Кино-продукт. ГОЛЕМИ ОЧАКВАНИЯ!!!

Как се прави това? С ЕКИП!!!

Звучи логично нали!?! И може би се питате Защо повдигаме тази тема. И, разбира се, отговорът е също толкова логичен: Защото много клиенти не си го задават, не са информирани, нямат знание или просто не се интиресуват от процеса – не проявяват любопитство.

Ето защо искаме да споделим с вас защо многокамерното заснемане и РАБОТАТА В ЕКИП са неразделна част от една аудио-визуална продукция. Още на първата ни среща с Младоженците за създаване на видеото за тяхната сватба ние се интересуваме как ТЕ очакват да бъде заснет техният филм – по-репортажно или по-филмово като усещане и визия? Разбира се, 99% от отговорите са за по-филмово заснемане. Радваме се на тези отговори, защото точно този стил на заснемане и монтаж харесваме и ние в Haldigital97. Това е и причината да инвестираме постоянно в умения, техника и Екип, и не на последно място в легални софтуери и професионални storage cases, които гарантират 100% качествен аудио-визуален продукт. Но най-важното условие, за да се реализира един сватбен филм, който наистина да изглежда „КАТО НА КИНО“, е Екипът!!!

Екип е абсолютна необходимост за цялостната концепция, за добрата режисура, за сценария и планирането, за доброто разпределение на времето и последвал монтаж.Без Екип филмовата визия на вашето сватбено видео е немислима.

Сигурно ще попитате Защо толкова държим да аргументираме необходимостта от Екип и съответно повече техника? Нека първо ви запознаем с минусите и рисковете при заснемането с една камера. Заснемането с една камера ограничава оператора изключително много. Той е съсредоточен да работи с „двигателя“ на сватбата – Младоженците. А „периферията“, т.е. техните най-близки, емоционалните и непринудени моменти на всички гости, остават незапечатани. А реално това е същността и душата на един сватбен филм. За съжаление обаче втори дубъл няма! Няма я и възможността операторът да заснеме кадри от различен ракурс и такива с художествена стойност, както и два паралелно случващи се момента като, например, емоционалните моменти при подготовката на Булката и Младоженецът. Липсват и така необходимите допълнителни техники за стабилизация като слайдери, гимбъли, видеокран, дрон и т.н. Операторът е ограничен и в работата по звука на видеото.  Той може само и единствено да разчита на вградения микрофон от камерата, който в определени случаи е неизползваем. Последното, за съжаление, ще го разберете едва по-късно, когато гледате филма си и когато е твърде късно за „поправителен изпит“. Поради всички тези причини наричаме заснемането с една камера „репортаж“ или регистрация на събитието, но то няма нищо общо с филм. Заснемането с една камера не наричаме Филмово заснемане.

Съществуват и още сериозни рискове при заснемането с една камера. На първо място – камерата на оператора може да блокира или да се намокри от проливен дъжд и захранването да изгори. Второ, памет картите също блокират и се развалят (все пак това е техника и всичко може да се случи във всеки един момент). Освен ако не обичате да рискувате, горещо ви препоръчваме Екип или поне двама оператори. Инвестицията си заслужава!

И още веднъж ще го кажем: Какво е кинематография в сватбеното видео? Това е наличието на Екип. Екип, който работи и мисли като един. Екип, който филмира емоционалните и непринудените моменти по възможно най-добрия начин спрямо локацията и характера на самата сватба. Когато инвестирате в Екип, вие всъщност печелите. На първо място сигурност, че материалът ще го има, дори едната камера да откаже да снима (основен риск при заснемането с една камера). Филмът ще има различни гледни точки, художествени и артистични кадри, кадри, заснети със слайдер, видеокран, гимбъл, дрон от втори или трети оператор.

Много важен е и качественият звук. При наличието на Екип, за звука отговаря звукооператорът, и неговата функция е именно да гарантира качеството на звука. Това е и причината да споменем в началото, че видеозаснемането на сватбен филм с Екип е аудио-визуален продукт.

Искате сватба като на кино? Това зависи от самите вас – изборите и решенията, които ще вземете, както и от настроението, с което ще се заредите. Искате сватбено видео като Филмов „Оскар“? Това зависи отново от вашето решение – да изберете цялостна продукция с Екип и необходим набор от техника или да спестите от неспестимото!!!

Или, както е споменато в коменрарите, от нашия дългогодишен пратньор и професионалист в организацията на сватбени и бизнес събития ( Ади Цанова )

Прекрасна статия, подкрепяща инициативата на т.нар. „Образователни казуси“, които се опитвам да прокарам с години. Често младоженците виждат един филм и си казват „Да! Това искам! Страхотен е! Като Холивудска продукция!“ След това получават предложение за тази Холивудска продукция и замлъкват в недоумение, което е породено, вероятно, от неочакваната стойност. Ето какво правим обикновено. Изпращаме две предложения – с една камера и с две камери. Разбира се, под чертата екип, оборудване и прочее характеристики стоят различни стойности. И обезателно прикрепяме по няколко линка към вариант 1 и няколко линка към вариант 2. Т.е. даваме ясна представа (Аз като Сватбен Агент и Haldigital97 като изпълнител на услугата) на Клиентите какво да очакват при единия и при другия вариант. Обикновено се случва следното: Младоженците харесват много вариант 2, който е многокамерен и с повече допълнителни оборудване и ресурси, ала искат да заплатят стойността за вариант 1. Разбира се, това е невъзможно, защото всяка стойност си има своето обяснение, което ние не се срамуваме да изложим и на „второ четене“ – да обясним отново защо вариант 1 не е релевантен на вариант 2 нито като набор от действащи участници зад камерите, нито като оборудване, нито като ресурси. Има, разбира се, Клиенти, които се спират на вариант 1, поради липса на повече бюджет. В това няма нищо лошо и погрешно. Просто е важно да се знае, че крайният резултат няма да наподобява Холивудска продукция, и те не бива да очакват съответното.

Много е трудно да комуникираш разликите, особено тогава, когато младоженците ги интересува единствено и само стойността, която те си представят. А не стойността, която приляга на предложения вариант. Често те очакват нещо Грандиозно на стойност, която трудно покрива усилията, които се полагат от хората зад кадър.

Аз като дългогодишен Сватбен Агент с огромна практика не се притеснявам да обяснявам отново и отново на моите младоженци защо Това струва повече, а онова по-малко?, даже и това да означава да се повтарям по няколко пъти.

Често явление е младоженците да са закупили по-евтиния пакет и впоследствие да задават въпроси, свързани с липсата на звук на много места, достатъчно разнообразни кадри, по-креативни решения. И тук не се притяснявам отново да обясня това, което сме говорили и преди да се ползва услугата. Няма как един оператор зад камера да сътвори чудеса като многоръката Шива. Или като в онзи анекдот, в който Царят Лъв помолил горските си поданиците да се разделят на умни и на красиви. Всички животни се разделили – кой в редицата умни, кой в редицата красиви. Само Жаба Кикерица седи посредата и се смее. Когато Лъвът я попитал „Защо седиш по средата?“, Жабата отговорила: „Ами аз съм хем умна, хем красива! Да се разделя на две не мога!“ Колкото и огромно да е желанието на оператора да отрази колкото се може повече моменти от различни гледни точки, тичайки от ъгъл на ъгъл, резултатът не може да е като при наличието на две камери и допълнително оборудване, което дава възможност да се „развихри“ Снимачната площадка.

Кинематоргафията е едно от чудесата на Света, което ни дава възможност след дълги години да се припознаем в движение и звук. А това е нещо невероятно!

 

Коментара

comments

Видео заснемане , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
About haldigital97

2 Comments
 1. Прекрасна статия, подкрепяща инициативата на т.нар. „Образователни казуси“, които се опитвам да прокарам с години. Често младоженците виждат един филм и си казват „Да! Това искам! Страхотен е! Като Холивудска продукция!“ След това получават предложение за тази Холивудска продукция и замлъкват в недоумение, което е породено, вероятно, от неочакваната стойност. Ето какво правим обикновено. Изпращаме две предложения – с една камера и с две камери. Разбира се, под чертата екип, оборудване и прочее характеристики стоят различни стойности. И обезателно прикрепяме по няколко линка към вариант 1 и няколко линка към вариант 2. Т.е. даваме ясна представа (Аз като Сватбен Агент и Haldigital97 като изпълнител на услугата) на Клиентите какво да очакват при единия и при другия вариант. Обикновено се случва следното: Младоженците харесват много вариант 2, който е многокамерен и с повече допълнителни оборудване и ресурси, ала искат да заплатят стойността за вариант 1. Разбира се, това е невъзможно, защото всяка стойност си има своето обяснение, което ние не се срамуваме да изложим и на „второ четене“ – да обясним отново защо вариант 1 не е релевантен на вариант 2 нито като набор от действащи участници зад камерите, нито като оборудване, нито като ресурси. Има, разбира се, Клиенти, които се спират на вариант 1, поради липса на повече бюджет. В това няма нищо лошо и погрешно. Просто е важно да се знае, че крайният резултат няма да наподобява Холивудска продукция, и те не бива да очакват съответното.

  Много е трудно да комуникираш разликите, особено тогава, когато младоженците ги интересува единствено и само стойността, която те си представят. А не стойността, която приляга на предложения вариант. Често те очакват нещо Грандиозно на стойност, която трудно покрива усилията, които се полагат от хората зад кадър.

  Аз като дългогодишен Сватбен Агент с огромна практика не се притеснявам да обяснявам отново и отново на моите младоженци защо Това струва повече, а онова по-малко?, даже и това да означава да се повтарям по няколко пъти.

  Често явление е младоженците да са закупили по-евтиния пакет и впоследствие да задават въпроси, свързани с липсата на звук на много места, достатъчно разнообразни кадри, по-креативни решения. И тук не се притяснявам отново да обясня това, което сме говорили и преди да се ползва услугата. Няма как един оператор зад камера да сътвори чудеса като многоръката Шива. Или като в онзи анекдот, в който Царят Лъв помолил горските си поданиците да се разделят на умни и на красиви. Всички животни се разделили – кой в редицата умни, кой в редицата красиви. Само Жаба Кикерица седи посредата и се смее. Когато Лъвът я попитал „Защо седиш по средата?“, Жабата отговорила: „Ами аз съм хем умна, хем красива! Да се разделя на две не мога!“ Колкото и огромно да е желанието на оператора да отрази колкото се може повече моменти от различни гледни точки, тичайки от ъгъл на ъгъл, резултатът не може да е като при наличието на две камери и допълнително оборудване, което дава възможност да се „развихри“ Снимачната площадка.

  Кинематоргафията е едно от чудесата на Света, което ни дава възможност след дълги години да се припознаем в движение и звук. А това е нещо невероятно!

 2. „По-добре са двама, отколкото един, защото имат добра награда за труда си“
  С тези думи на цар Соломон, изречени преди повече от 3 хил. години, започнах през 2008 година изграждането на екип, с който пълноценно да реализирам вижданията си за сватбена фотография. Тогава, с още няколко утвърдени колеги фотографи и видео оператори, сред които и Христо Лазаров, започнахме да си партнираме и чрез работата си, чрез снимки и видео клипове, чрез изложби и репортажи да разкриваме пред младите колеги и най-вече пред клиентите как се постигат поставените цели и какво е предимството да се работи в екип. В първите години на това десетилетие масово всеки колега от бранша работеше сам и бе много трудно да се обясни на клиента защо е необходимо да се ангажират допълнителни професионалисти. С времето нещата започнаха да се променят и сега са съвсем различни, отколкото бяха преди 5-7 и повече години. Благодарение на тези утвърдени колеги в бранша и дългогодишната ни работа считам, че спомогнахме да се повиши нивото на сватбената фотогарфия и видео заснемане у нас. Хора като Ицо Лазаров и неговия екип, чрез неуморния си труд, непрестанното личностно и професионално развитие, инвестиции в техника и обучение, в реклама и статии с просветна цел, са не просто пример за всички нас. Подобен професионализъм и отношение – и към клинетите, и към колегите – са стандарт и гаранция за качество, пример за подражание и желание за партньорство.
  Благодарение на това разбиране и продукта, който се предоставя от екипа на „Халдиджитал 97“, нивото на видео заснемането не просто се повиши, но придоби друго измерение премесвайки документалното (репортажно) отразяване на събитието с художествения елемент, с ясна идея и послание.
  Благодаря Ви, колеги, не само за тази статия; благодаря Ви, че Ви има и мога да си партнирам с Вас! Желая все по-големи успехи и все така да бъдете за пример!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.