Често задавани въпроси

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ

 1. 1
  Колко струва един сватбен/корпоративен филм?

  – Колко струва една кола?

  – Каква кола? – със сигурност бихте попитали, ако някой ви зададе този въпрос. Нали така?

  Ами Да! Разбира се! Защото всичко зависи от толкова много неща! Ето и част от тези неща: каква марка е колата, модел, двигател, конски сили, екстри, дори и цвят…

  wedding film

  Снимка: Тодор Цветков

  Колко струва един Сватбен филм?

  Често задаван и очакван въпрос, ала с невъзможен директен отговор. Всеки, който поне замалко се е докосвал до сватбите, ще ви каже „Зависи.“ Зависи от качеството и престижа на мястото, от броя гости, от съдържанието на менюто, от това дали ще имате църковна церемония, от избора на декорация, от цената на роклята на булката и костюма на младоженеца, както и от дребните детайли, които формират Големия празник. Същото е и ако зададете въпроса „Колко струва едно Сватбено видео, едно корпоративно видео, едно видео за заснемане на Кръщене?“. „Зависи…“ – е директният отговор. Отново цената се формира в зависимост от параметрите и конкретните ви изисквания и желания. Ние не предпочитаме отговора „Зависи“, защото той не води до диалог и не подава никаква информация. Ние предпочитаме да попитаме Какво точно искате и си представяте?, за да ви предложим конкретно ценово предложение.

  Нашата ценова оферта зависи от:

  • място на провеждане на събитието (включително: в София или извън София)
  • тип мероприятие – сватба, кръщене, абитуриентски бал; корпоративно събитие или др.
  • конкретните специфики – от колко събитийни елемента се състои събитието, колко участници и гости, с каква продължителност, при какви условия ще снимаме
  • колко и какви видеокамери и фотоапаратура ще са необходими, за да реализираме очакванията ви
  • какъв екип ще ни бъде необходим
  • ще са необходими ли кран, стедикам, слайдер
  • какъв продукт очаквате от видеозаснемането (включително какви носители и мастери за архивиране са ни нужни)
  • срок за изпълнение
  • и други информационни елементи, които могат да възникнат в процеса на подготовка на Вашето събитие.

  Как работим?

  Предварително ще седнем с вас и ще обсъдим желанията ви, за да разберем как си представяте вашето видео. След това самите ние ще дадем предложения как може да се развие идеята, от какво се нуждае проектът ви и какъв би бил планът за реализацията му. След като внесем съдържание във вашите очаквания, ние ще разработим предложение с конкретна ценова рамка и отново ще дискутираме детайлите. Така вие ще можете да си представите предварителната ви идея как би изглеждала ценово. Разбира се, ще продължим дискусията, ако имате допълнителни въпроси или коментари, и накрая ще финализираме предложението за вашето видео в рамките на идеята и цената, които сте заложили във вашия бюджет. “Value for money“ – гласи един популярен израз на английски език. За нас това означава да създадем видеото, което отразява вас и желанията ви и да направим това на оптимална цена. Хубавите неща не винаги струват скъпо, ала изискват съответните средства. А често евтиното впоследствие излиза скъпо. За съжаление обаче няма връщане назад, когато видите видеото си и то изглежда „постно“, аматьорско и скучно. Затова нашият съвет е да обсъдим заедно желанията ви и вашия бюджет, и впоследствие да дискутираме къде можем да намерим допирната точка, сътворявайки видеото, което ще гледате отново и отново с удоволствие. Защото „Властелинът на пръстените“ изисква един бюджет, „Изкуплението Шоушенк“ – друг, а „12 разгневени мъже“ съвсем различен от първите два. Но и трите филма са шедьоври! Какъв ще бъде вашият филм?

  haldigital97

  Снимка: Alex Orange Photography

 2. 2
  Как да ви ангажираме за нашия празник ?

  Свържете се с нас за една неангажираща среща, на която да се запознаем лично. На тази среща ще обсъдим вашата представа за сватбения/корпоративен филм и ще ви запознаем в детайли в какво точно се състои нашата работа: как се монтира един филм, как изглежда крайния продукт, ще поговорим и за малките кратки филмчета (трейлъри) в предимства и недостатъци, ще ви разкрием разликата при заснемането с една или повече камери. Ако след тази среща прецените, че искате да сме част от екипа на вашето събитие, ние подготвяме договор, който обвързва нашите взаимоотношения с внос на авансова сума и ангажиране на дата.

  wedding

  Снимка: Тодор Цветков

 3. 3
  Как да изберем най-подходящият операторски екип за нашата сватба?

  От важно значение е екипът на едно събитие да е „сработен“ перфектно. Под „сработване“ разбираме няколко години работа в тандем и съответно детайлно познаване на съвместния снимачен процес, който ясно оправдава инвестицията в многокамерна снимачна продукция.

  А защо казваме ЕКИП!
  Ако наистина искате да имате един качествен филм с много различни гледни точки, наситен с множество непринудена емоция от самите вас и вашите гости, както и с качествен звук, то тогава неимоверно ви е необходим Екип. В този ред на мисли, ще последва още един важен въпрос „Няма ли да пречи този екип на гостите и няма ли да е прекалено присъствието им?“ С годините натрупан опит сме отработили „изчистен начин“ на работа в екип, който е напълно ненатрапчив физически. Работата ни е изключително деликатна и незабележима с подходящите обективи и техника.

  wedding trailer

  Снимка: Alex Orange Photography

 4. 4
  С какво времетраене да бъде филма?

  До тук добре! Вече сте определили бюджета, взели сте решение за стила на заснемане, за броя камери, количеството членове на екипа и всички необходими допълнителни „джиджавки“ и аксесоари, които технически ще обезпечат заснемането на вашият филм. Следва да определите времетраенето на вашия предстоящ филм, което е един от определящите фактори и за неговата стойност. Тук идват на помощ съветите на оператора, който има опит в заснемането на множество филми с различна продължителност.

  Най-добрият съвет е „Да не е прекалено продължителен!“ Повярвайте ни, вие не бихте гледали 4 часа танци повече от веднъж в живота си. При всеки преглед на филма вие ще държите дистанционното в ръка и ще превъртате само на най-интересните моменти. В същото време 1 час е крайно недостатъчен, за да побере всички емблематични моменти от деня на събитието. Истината е някъде по средата!

  wedding film

  Снимка: Тодор Цветков

 5. 5
  Репортажна или кино визия на филма?

  След определянето на бюджета следва още една важна стъпка. А именно, трябва да вземете решение за стила на вашия филм. Трябва да решите дали предпочитанията ви клонят към репортажно заснемане на случващото се или към по-художествената – артистична гледна точка. Обекти на фокус и де-фокус, цветна корекция на кадрите, по „vintage” изглед на част от тях и пр. Разгледайте портфолиото на няколко фирми, за да изберете онази, с която има смисъл да се срещнете лично. Определете си среща, на която задължително трябва да присъства оператора, който ще бъде с вас в деня на събитието. Все пак този човек ще бъде плътно до вас през целия ден и не е без значение дали нещо ви дразни в поведението или излъчването му. Накарайте го да ви покаже различните ценови пакети и какво включват те като краен продукт. В сайтовете си всички показват най-добрата си работа и това е напълно нормално, ала е не по-маловажно да научите как тези филми са били заснети. Повечето от тях са снимани от поне трима оператори с няколко камери, кранове, стедикам, слайдери и куп други аксесоари (а тези аксесоари, разбира се, покачват стойността на крайния продукт често значително). Няма как да очаквате три гледни точки от един оператор с една камера. Най-добрият вариант е да ангажирате поне двама оператора и то не само заради двете гледни точки. Втората камера е вашата 100% застраховка, че ако нещо се случи с първата, няма да загубите и миг от този ден. Все пак това е техника и всичко се случва! Представете си, че сте ангажирали оператор от София във Варна, и някой гост без да иска преминавайки от едини край на ресторанта към другия с чаша в ръка се спъне и залее камерата с вино. Даже и да не е ангажиран постоянно, вторият оператор може да асистира на първия в процеса на заснемане, и така вие да получите по-оригинални и артистични кадри във филма.

  haldigital97

  Снимка: Тодор Цветков

 6. 6
  Задължително ли е сватбеният фотограф и видео оператор да са екип ?
  wedding film

  Снимка: Тодор Цветков

  Важно е екипите да се сработят, за да не пречат един на друг, както и за да направят отлично отразяване на Сватбения ден от двете творчески гледни точки. Винаги, разбира се, е добре да работиш с фотографи, които са професионалисти и имат т.нар. елементарна професионална и колегиална етика – елементарно професионално възпитание. Препоръчителното в този случай е младоженците да се обръщат за съвет или към видеооператора, или към фотографа за препоръка. Работата в екип води до отлично свършена работа и от двете страни.

 7. 7
  С каква техника работите ?

  С натрупаният опит през годините ние разбрахме, че за реализирането на една видеопродукцията е необходим качествен избор на звукова и видеотехникa, защото ние предлагаме АУДИО-ВИЗУАЛЕН ПРОДУКТ.

  Оборудването, с което работим в момента:

  НОВО

  1. Canon EOS C500 camera
  2. Convergent Design Gemini 4:4:4 Uncompressed VR
  3. Carl Zeiss Compact Prime Lenses: 21 mm; 35 mm; 50 mm macro; 85 mm; 100 mm.
  4. Angenieux Optimo Lenses: DP 16-42 / DP 30-80
  5. Canon EF 300 mm Telephoto lense
  6. Marshall V-LCD70XHB Camera-Top LCD Monitor
  7. Canon C500 4” LCD viewfinder
  8. 2 x Convergent Design 1.8” 512GB SSD
  9. Canon BP-955 Li-Ion Battery 5200mAh
  10. 2 x Canon BP-975 Intelligent Li-Ion Battery 7350 mAh
  11. Wondlan Sniper Series DSLR Rig 2.1 full pack
  12. Cartoni Maxima K 570 Stage System Support
  13. Cartoni Portable Jib P 100
  14. Wondlan Leopard II Carbon fiber stedycam1.КАМЕРИ

  1.КАМЕРИ

  Blackmagic  URSA 4,6K
  Canon C-300 MarkII
  Canon C-100 Mark II
  Sony A7SII
  GoPro HERO 4 BE

  2.ОПТИКА

  Canon CN-E 14mm T3.1 L F Cinema Prime Lens (EF Mount)
  Canon CN-E 24mm T1.5 L F Cinema Prime Lens (EF Mount)
  Canon CN-E 35mm T1.5 L F Cinema Prime Lens (EF Mount)
  Canon CN-E 50mm T1.3 L F Cinema Prime Lens (EF Mount)
  Canon CN-E 85mm T1.3 L F Cinema Prime Lens (EF Mount)
  Canon CN-E 135mm T2.2 L F Cinema Prime Lens (EF Mount)

  Canon EF 16-35 f2,8 USMII
  Canon EF 24-105 mm f/4 USMII
  Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art Lens
  Canon EF 50 mm f/1,2
  Canon EF 24-70 mm f/2.8 USM II
  Canon EF 100MM f/2.8L Macto IS USM
  Canon EF 135mm f2
  Canon EF 70-200 mm f/2.8L USM II
  Canon 24-70 f2.8 L

  XEEN Cinema lens 14 mm T3.1
  XEEN Cinema lens 24 mm T1.5
  XEEN Cinema lens 35 mm T1.5
  XEEN Cinema lens 50 mm T1.5
  XEEN Cinema lens 80 mm T1.5
  XEEN Cinema lens 135 mm T2.2

  3.СТАБИЛИЗИРАЩИ СИСТЕМИ

  Стабилизираща система DJI RONIN
  DJI Ronin + 30/50/80 см рамена
  Сайдер 80см за камери до 3кг
  Сайдер 100мм за камери над 5кг
  Трипод Manfrotto + флуидна видео глава
  Трипод Manfrotto карбон + флуидна видео глава
  Монопод Manfrotto+флуидна видео глава
  DJI Ronin-M 3-Axis Handheld Gimbal Stabilizer
  TIME LAPSE – SET SYRP
  Genie mini – Motion Control in your pocket! The Genie mini is an extremely easy-to-use device for motion time-lapse or video.
  Genie – The Genie is a simple, portable solution for motion control Time-lapse + Real-time video.
  Magic Carpet – The Magic Carpet is a simple, durable slider for silky smooth professional tracking movements.
  Syrp Variable ND Filter – Includes an 82mm Variable ND filter, Genuine Leather case, a Syrp lens cloth and Adapters for 72mm & 77mm lenses.

  4.АУДИО

  Audio recorder ZOOM H6
  Audio recorder ZOOM H4n
  Бум сет + никрофон
  Брожка микрофони Sennheiser ME4
  Брожка микрофони Sennheiser ME2
  Sennheiser Wireless EW-122-p G3 / 4бр.
  Слушалки Beyerdynamic DT 770 PRO 80/250 ohm
  RODE VIDEO STERO MIC X

  5.ПАМЕТ

  Transcend CFast-2 / 2x 256GB
  SanDisk CFast2 Reader/Writer
  SSD 480GB налични 4 бр.
  SD Card SanDisk extrime pro 64GB/280mb/s
  Памет карти CF 64 Transcend x 1000
  Памет карти CF 32 Transcend x 1000
  Памет карти SD 64 SanDisk Extreme Pro 95mb/s
  HDD Lacie 8TB Thunderbolt 2

  6.ЕДИТ

  iMAC 27 3,5GHz, i7 16GB, GTX 780M 4GB включва лицензиран пълен пакет на Adobe Creative Cloud
  MacBook Pro 15inch i7 16 ram 2,8GHz включват лицензиран пълен пакет на Adobe Creative Cloud

  7.ВИДЕО РЕКОРДЕРИ

  Blackmagic Video Assist – Professional HD Recorder
  10-bit 4:2:2 ProRes
  Видео рекордер Atomos Ninaja Blade
  BluRay Mobile Recorder

  8.ДРУГИ

  Dron DJI PHANTOM 4PRO+ full set
  Раници Manfrotto
  Lilliput Monitor 7 inch 2 axis iKan Radio Follow Focus
  Benro Pioneer 3000 Pro Rolling Camera Case

  haldigital97